10 Bijzondere luchthaven approaches

London City Airport

© Andrew Holt

1) Londen City Airport

Londen City Airport is de op één na kleinste luchthaven van Londen. Het vliegveld is gelegen in de oude haven van de stad, het Royal Docks gebied. De startbaan heeft een lengte van 1650 meter en is daarmee alleen geschikt voor de kleinere vliegtuigen. Op de luchthaven landen vooral Europese vluchten.

Het voordeel van deze luchthaven is de directe aansluiting op het metronetwerk van Londen.

Airport Sint Maarten

Photo via dxcoffee.com

2) St. Maarten Airport

St. Maarten Airport is zowel de luchthaven voor het Nederlandse als het Franse deel van Sint Maarten. De landingsbaan heeft een lengte van 2300 meter en is net voldoende voor de grotere toestellen om te kunnen landen, maar dan moeten de vliegtuigen zeer laag aanvliegen. De vliegtuigen vliegen vrijwel letterlijk over de hoofden van de badgasten aan het ervoor liggende strand en is daarmee ook gevaarlijk. Ook door deze korte baan dienen de vliegtuigen bij het opstijgen ook snel hoogte maken.

Queens town airport New Zeeland

Photo via wikipedia / JoeB

3) Queenstown Airport, New Zealand

Dit vliegveld behoort tot de plaats Queenstown op het zuidelijke eiland van Nieuw Zeeland, het is het op 3 na drukste luchthaven van Nieuw Zeeland. Het is het drukste vliegveld qua helikopterverkeer. De luchthaven wordt ook veel gebruikt voor bezoekers aan Nieuw Zeeland voor rondvluchten naar Aoraki Mount Cook en Milford Sound.

Queens town airport New Zeeland

Photo via Private Fly

4) Donegal Airport, Ierland

Dit vliegveld is ook bekend onder de naam Carrickfinn Airport. Het is klein vliegveld met enkele dagelijkse vluchten naar Dublin en Glasgow. Tot mid tachtiger jaren bestond de landingsbaan uit gras, in die periode werd de landingsbaan geasfalteerd.

Queens town airport New Zeeland

Photo via exp.com

5) Billy Bishop Toronto City Airport, Canada

Deze luchthaven is gelegen op de Toronto Islands bij de stad Toronto en wordt met name gebruikt voor regionale vluchten. Het vliegveld is verbonden met het vasteland door een voetgangerstunnel en een ferry.

Queens town airport New Zeeland

Photo via elix.aero

6) Saba Airport, Saba – Antillen

Landen op deze luchthaven is een waar avontuur. De landingsbaan is maar 400 meter lang en is daarmee één van de kortste ter wereld. De baan eindigt met een hoge klif en met de hoge rotsen in de buurt maken en stevige windvlagen make deze kleine luchthaven tot een gevaarlijk vliegveld. De vlucht vanaf Sint Maarten neemt nog iets minder dan een kwartier in beslag.

Queens town airport New Zeeland

Photo via mckinlaykidd.com

7) Barra Airport, Schotland

Zonder twijfel één van de meest bijzondere vliegvelden aangezien de landingsbaan het strand is. Het vliegveld is daarom alleen te gebruiken tijdens laag water. Vanuit Glasgow International Airport worden regelmatig vluchten uitgevoerd.

Queens town airport New Zeeland

Photo via nicetourisme.com

8) Nice Cote d’ Azur Airport, Frankrijk

Deze luchthaven vervult een belangrijke rol aan de Cote d’ Azur, naast Nice ook voor Cannes en St. Tropez. Nice is één van de belangrijkste internationale luchthavens van Frankrijk. De luchthaven is op 7 kilometer van de stad gelegen.

Queens town airport New Zeeland

Photo via flughafen-innsbruck.com

9) Innsbrück Airport, Oostenrijk

Het vliegveld van Innsbrück is de grootste luchthaven van Tirol en is gelegen op een hoogte van 581 meter.  De landingsbaan is 2 km lang. De luchthaven is met name druk in de winter als vele skiërs komen voor skiën in de Alpen. Voor piloten is het geen gemakkelijke luchthaven gezien de ligging tussen de bergen, daardoor is er sprake van afwijkende windvlagen en stromen.

Queens town airport New Zeeland

Photo credit unknown

10) Malé International Airport, Malediven

Malé Airport is gelegen op een separaat eiland vlak naast de hoofdstad Malé en is de internationale luchthaven van de Malediven. Een groot gedeelte van de binnenlandse vluchten wordt uitgevoerd met watervliegtuigen. De transfers naar eilanden die vlakbij gelegen zijn worden uitgevoerd per speedboot.